Хамис Хамид, заместник-председател на ДПС, заяви от парламентарната трибуна, че ще се съобразят с критики

...
Хамис Хамид, заместник-председател на ДПС, заяви от парламентарната трибуна, че ще се съобразят с критики
Коментари Харесай

Хамид: ДПС ще се съобрази с критики към законопроекта за промени в Конституцията

Хамис Хамид,  заместник-председател на Движение за права и свободи,   съобщи от парламентарната естрада, че   ще се съобразят с рецензии към законопроекта за промени в Конституцията.

Хамид уточни, че това е общ план за промени на три парламентарни групи. Той сподели, че планът за промяна на Конституцията на Движение за права и свободи е бил показан още февруари 2022 година в границите на 48-ото Народно заседание, само че тогава не е събрал нужните подписи , с цел да бъде импортиран в деловодството на Народното събрание. 

Нашият план беше съсредоточен главно върху оферти към глава шеста от Конституцията на Република България. Смятаме, че тези оферти по никакъв метод не трансформират метода на действие и разделяне на управляващите и са напълно от компетенциите на Обикновено национално заседание, изясни Хамид. 

По думите му и по в този момент настоящите разпореждания решенията се взимат независимо от двете колегии във Висшия правосъден съвет. Според него това не е " разпарчетосване ", не е капсулиране, а е предоставяне на по-голяма автономност на двете колегии. 

Хамид съобщи, че когато се трансформира една система, би трябвало да се вземат под внимание и рецензиите от самата система. Съгласни сме с част от рецензиите на представителите на правосъдната система и ще се съобразим с тях. Основателни са и огромна част от рецензиите на научната общественост, добави Хамид и уточни, че доста деликатно ще бъдат прецизирани текстовете, за които има подозрение, че навлизат в компетенциите на Велико национално заседание. 

Той уточни, че биха присъединили оферти и от опозицията.

Относно въвеждането на механизма на самостоятелната конституционна тъжба, се стига до разногласия поради въпросите, свързани с използването на този механизъм, означи още Хамид.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР